16. 6. 2023 / 10:10
tiskový úsek
„Děti jsou těmi nejnáročnějšími strávníky vůbec, pro vedoucí školních jídelen i kuchařky je náročné připravovat takový jídelníček, který splní nutriční požadavky, takzvaný spotřební koš, a který bude mít úspěch také u dětí. Kvalitu stravování vnímáme jako velmi důležitý parametr a součást hodnocení kvality škol, proto chceme umožňovat další vzdělávání personálu ze školních jídelen. Rozhodli jsme se tedy, že školám a školkám v tomto směru pomůžeme a připravili jsme pro ně ve spolupráci se šéfkuchaři Kulinářského umění dvě odpoledne zahrnující praktické vaření ve škole s konkrétními recepty doplněnými o řadu zajímavých informací. Šéfkuchaři Jiří Roith a Zdeněk Křížek navíc předvedli, jakým způsobem jídla lze servírovat a čím je dozdobit, aby děti zaujaly hned na první pohled. Dětem moc chutnalo, pozitivní zpětnou vazbu máme i od účastníků kurzu,“ informuje o proběhlých workshopech náměstek pro školství Jakub Rychtecký s tím, že součástí projektu je také aplikace s konkrétními recepturami, skrze kterou se mohou vedoucí školních jídelen a personál ve spolupráci s institutem vzájemně inspirovat. Na nutriční složení jídel na workshopech dohlížela Alexandra Košťálová, odborný garant projektu Máme to na talíři.
První vzdělávací kurz se uskutečnil na Den dětí, 1. června, a konal se v prostorách školní jídelny ZŠ Prodloužená. Druhé vzdělávací odpoledne proběhlo 13. června, tentokrát v prostorách MŠ Brožíkova. Celkem se odpoledních kurzů zúčastnilo 74 vedoucích školních jídelen a kuchařek ze základních a mateřských škol zřizovaných městem.
Oba šéfkuchaři se svým týmem však byli ve školách přítomni od samého rána, kdy zde vystřídali místní personál kuchyně, aby dětem sami uvařili. „V ZŠ Prodloužená je čekala příprava jídel pro celkem 475 strávníků, věřím, že i pro takové profesionály, kterými pánové Křížek a Roith bezpochyby jsou, to muselo být opravdu náročné. Nicméně se s tím vypořádali skvěle, děti byly z jejich přítomnosti nadšené a překvapené, že jim vaří muži. Šéfkuchaři do jídelníčku zařadili jídla, jako krém z karamelizovaného celeru, cizrnové kari s jasmínovou rýží a kuřecí na paprice s tarhoňou,“ doplňuje Dana Šťásková z odboru školství, kultury a sportu pardubického magistrátu, která se na organizaci obou workshopů podílela. Druhý gastroworkshop na MŠ Brožíkova byl pak zaměřen spíš na menší strávníky. Během dne zde kuchaři připravili celkem 158 jídel pro 130 dětí a 28 dospělých. Kromě ochutnávek variací hlavních jídel zaměřených na rostlinné bílkoviny se tentokrát zaměřili na svačiny, které jsou nedílnou součástí jídelníčku v mateřinkách a předvedli, jak do nich zakomponovat luštěniny, zeleninu či celozrnné potraviny. Pomazánky tak servírovali s nachos, grahamovými tyčinkami nebo celozrnnou tortillou. Největší úspěch měly dýňové lívance s cizrnou. Společným tématem našich jídelen je také neplýtvání, proto šéfkuchaři představili i pokrmy, které lze připravit v desítkách variací podle kuchyňských zásob – jako například dětmi oblíbená frittata.
Tiskový úsek